Výprodej je tu! Nejnižší ceny výbojek, stanů, ventilátorů, hnojiv a dalších produktů. Nabídka ZDE

Srovnání hydroponických systémů

Zdravíme Vás u dnešního článku, ve kterém se podrobněji podíváme na hydroponické systémy. Tento článek potěší především pěstitele, kteří uvažují o pořízení některého z dostupných systémů. Jaké jsou jejich přednosti, a z čeho je vlastně na výběr? Dozvíte se níže.

Jak jistě víte, hydroponické systémy využívají faktu, že rostliny v nich umístěné nepotřebují pěstební substrát - vodu a potřebné živiny získávají ze živného roztoku. Největší výhodou pěstebních systémů je vysoká efektivita a naprostá kontrola nad všemi aspekty života rostlin.

Začněme tedy srovnáním různých systémů.

 

Kapkové závlahové systémy (drip)

U drip systémů je živný roztok čerpán trubičkami z nádrže přímo k základně rostliny. Na konci trubiček jsou kapkové koncovky,
které poskytují dostatečný průtok. Živný roztok je okysličován přímo v nádrži. Při pěstování pomocí kapkových systémů můžete využít jak inertních médií, tak i běžných zahradních substrátů. 

Nejoblíbenějšími drip systémy jsou především Atami Wilma, Flo Gro od Nutriculture či Terra Aquatica WaterFarm.

Jak je již zmíněno výše, největší výhodou těchto systémů je naprosto špičková kontrola příjmu živin. Dále také cenová dostupnost a relativní jednoduchost použití. Mezi nevýhody se naopak řadí fakt, že kapková závlaha bez recirkulačního systému je velmi neekologická. 

 

Aeroponie

Aeroponické systému fungují tak, že kořeny rostlin se nacházejí uvnitř komory, kde jsou ostřikovače, které je jemně postřikují
živným roztokem. Co se stane s přebytečným roztokem? Stéká zpět do nádrže. Při aeroponii nepoužíváme zeminu, ale hydroponické košíčky s keramzitem, nebo neoprenové kroužky. 

Nejoblíbenějšími systémy jsou GrowStream od Terra Aquatica, nebo Amazon od Nutriculture.

Jedná se o skvělou a efektivní metodu pěstování, kde hrozí nízké riziko přelití. Kořeny mají neomezený přísun kyslíku. Bohužel pořizovací cena těchto systémů bývá vyšší a trysky ostřikovačů se mohou ucpat. Pokud se stane, že systém selže, rostliny nemají žádný přísun živin.

 

Ebb & Flow

Záplavové hydroponické systémy Ebb & Flow fungují tak, že rostliny jsou umístěné ve vyvýšeném záhonu s pěstebním médiem. Tento záhon je v pravidelných intervalech zaplňován živným roztokem, který se buď vsákne, nebo odteče zpět do nádrže. Lze použít jak inertní médium, tak i běžný zahradnický substrát. 

Největší výhodou je to, že v těchto systémech je možné pěstovat jakékoliv rostliny. Kořeny mají dostatečný přísun kyslíku a mají přístup k živinám i při výpadku elektřiny. Tento systém se však nehodí pro začínající pěstitele, jeho konfigurace není jednoduchá.

 

DWC, neboli hluboká voda

U pěstování v DWC systémech jsou kořeny rostlin ponořeny přímo v nádrži se živným roztokem. Vzduchové čerpadlo, které jej neustále okysličuje, dodává rostlinám kyslík. Při pěstování v DWC systémech se používá inertní médium. Jedná se o velmi oblíbený způsob pěstování pro začínající pěstitele.

Mezi největší výhody patří nízká pořizovací cena těchto systémů, jednoduchá obsluha i údržba a nízká spotřeba energie. Toto pěstování však není vhodné pro déle rostoucí rostliny.

 

A nakonec, NFT, neboli technika živného filmu

Při pěstování s NFT systémy se okysličený roztok čerpá do kanálků s rostlinami. Tyto kanálky jsou zavěšeny v mírném náklonu - voda jimi samovolně stéká přes kořeny rostlin zpět do nádrže s roztokem. Na dně kanálků vzniká tenký film živného roztoku, ve kterém jsou kořeny zčásti ponořeny. 

Doporučujeme například systémy GroTank od Nutriculture, nebo GrowStream od Terra Aquatica.

Hlavní výhodou NFT je, že se rostliny nedusí, jelikož mají dostatek kyslíku. Také Vás potěší nízká spotřeba energie. Bohužel obrovská nevýhoda souvisí také s energií - při výpadku je ohrožena celá úroda.