Všechno, co potřebujete vědět o indoor pěstovaní rostlinek v grow boxu

growbox-grow.cz

Pěstovat už chce v dnešní době téměř každý. Ale není pěstování jako pěstování. Ať už bydlíte v domě či bytě, jistě jste slyšeli o něčem jako je indoor pěstování. Je to pěstování ve vnitřních prostorách. Každý rostlinka má své specifické požadavky pro růst a ne vždy jde takové prostředí doma vytvořit. Proto se na trhu objevují grow boxy nebo-li pěstitelské boxy. V tomto článku se dozvíte vše, co byste o těchto boxech měli vědět a co vám jejich používání přinese.

Co je to grow box?

Tyto boxy mohou vypadat různě. Liší se tvarem, velikostí i použitým materiálem. Cílem grow boxu je vytvářet komplexní prostředí, které rostliny vyžadují. Využívají se především k pěstování ve vnitřních prostorách. To ale neznamená, že své využití nenajdou i venku. Můžete je použít i například k tomu, abyste prodloužili vegetační období jednoletých plodin.

Jak grow box funguje?

Jak již bylo řečeno, primární podstatou grow boxu je vytvořit ideální mikroklima pro rostliny. Díky tomu, že vytváří ideální prostředí, není růst rostlin ovlivněn okolím. Můžete si zde nastavit potřebnou teplotu, která je lehko regulovatelná. Osvětlení nastavíte tak, jak je v danou chvíli potřeba. A poměrně snadno se dá udržet i stálá vlhkost vzduchu. Tím, že regulujete tyto podmínky, podpoříte růst rostliny ve všech fázích růstu i květu.

Co všechno je potřeba pro pěstování indoor? 

Samozřejmě vám k tomuto pěstování nestačí pouze stan nebo skříň. Je důležité mít kompletní potřebné vybavení. Toto se vám může hodit, pokud se rozhodnete vyrobit si pěstitelský box svépomocí, ale i když si koupíte už vyrobený, abyste věděli, co všechno musí obsahovat.

Kvalitní odrazová plocha 

Je potřeba, aby vnitřek grow boxu kvalitně odrážel světlo. Na to se používá stříbrná odrazová fólie mylar (stříbrný mylar), diamantová odrazová fólie s lepší odrazovostí či bílá odrazová fólie Orca, která má nejlepší odrazovost. Její nevýhodou je například v létě udržování vyšší teploty v grow boxu. Odraz světla je důležitý pro růst rostliny. Každá rostlina potřebuje světlo, venku je ho v letních měsících dostatek všude. Ale hlavně při indoor pěstování se musí docílit toho, že světlo je rovnoměrně rozprostřeno a právě k tomu odrazové fólie slouží. Pokud máte kvalitní pěstební box s kvalitní odrazovou fólii a stínidly, nedochází tak k soustředění paprsků světla na jednom místě a vytváření tzv. hot spotů, které zvyšují teplotu u  rostliny a  můžou jí dokonce i spálit.

Světlo 

Každá rostlina potřebuje k životu světlo. Díky moderní technologii jsme byly schopni nahradit světlo pěstebními výbojky. Pro co nejlepší úrodu je potřeba vybrat to nejlepší. Výběr té správné žárovky (výbojky) závisí především na velikosti plochy pro pěstování. 400w hps výbojka se hodí pro box či plochu o velikosti 100x100cm. U plochy kolem 120x120cm se již doporučuje 600W hps (sodíková) výbojka a tak dále. Nejvíce se setkáte se sodíkovými (hps) výbojky. Jejich používání je nejpoužívanější pro indoor pěstování. Mají v poměru ceny v současnosti stále největší účinek. Jejich nevýhodou je vytváření velkého tepla, které se ne vždy hodí. Velké oblibě se v poslední době těší metalhalidové výbojky (mh). Jejich výhoda je úspora energie a vytváření menšího tepla oproti sodíkovým (hps) výbojkám. Pro každou fázi rostliny  je vhodné zvolit jinou žárovku (výbojku) kvůli dominujícím barvám ve spektru. Například dominující modrá barva se podílí na fotosyntéze, a tím pomáhá růstu hmoty listů. Jedná se o tzv. růstové výbojky (grow).Naproti tomu dominující červená podporuje fázi růstu květů a používají se především při květu, tedy květové (bloom) výbojky.

Vzduchotechnika 

Neměli byste zapomenout také na větrání. Nejen světlo, ale i vzduch je velice důležitou potřebou rostliny. Větrání napomáhá k výměně vzduchu uvnitř boxu, navíc přivádí oxid uhličitý, který rostliny nesporně vyžadují a v neposlední řadě odvádí horký vzduch, který vzniká zahříváním osvětlovacího zařízení. Díky tomu je mnohem snazší udržet uvnitř požadovanou teplotu.
Navíc také právě pomocí ventilace je možné regulovat vlhkost vzduchu uvnitř, čímž se bráníte například vzniku plísní. Nakonec díky uhlíkovému filtru odstraňuje všechny nepříznivé pachy a plyny. 

Další vybavení už záleží zcela na vašich představách a požadavcích. Můžete ho vybavit různým příslušenstvím, které pro vás bude užitečné, je na vás jestli to budou sítě pro oporu rostlin, nebo sítě na sušení rostlin nebo cokoliv jiného. Někdo z vás může ocenit například zvlhčovač nebo čerpadlo. Pokud si chcete usnadnit práci s neustálým nastavováním zařízení, můžete zavést automatizaci.

Proč grow box používat a jeho výhody?

Primárním důvodem, proč se grow box využívá je jeho samostatnost. Veškerá rizika “nebezpečného” venkovního okolí jsou eliminována, tzn. že rostlina má přesně to, co potřebuje a pokvete vám o sto šest. 

Největší výhodou je to, že rostliny jsou chráněny před škůdci, parazity a bakteriemi a dalšími škodlivými faktory, které na ni venku číhají. Květiny a plody tak lépe rostou a jsou mnohem zdravější, protože nebudete nuceni použít chemikálie potřebné k zneškodnění škůdců. 

Navíc nejste závislí na počasí ani na ročním období. Mráz ani vichřice vám úrodu nezničí a můžete spokojeně sklízet třeba v lednu. Díky osvětlení a ventilaci zajistíte rostlince přesně takové mikroklima, které v danou chvíli vyžaduje.  

Druhy grow boxů

Při výběru perfektního grow boxu byste měli vědět, jaké typy pěstebních boxů vůbec existují. 

  • Plátnové - Jak už název napovídá, jsou tyto boxy vyrobeny z odolného plátna (např. plátno 210-Denier). Jejich hlavních výhodou je jejich snadná konstrukce. Vnitřní tělo stanu je pokryto odrazovou - reflexní fólii viz výše.
  • Kovové  - Jsou mnohem mohutnější a zároveň stabilnější než plátnové boxy. Můžete tak zabránit neoprávněné manipulaci.

Typy pěstebních systémů  

Doba jde neustále dopředu a my bychom s ní měli držet krok. To platí i při pěstování. Klasické pěstování v květináči se zeminou je sice pořád v kurzu, ale to neznamená, že se nedá “vytunit”. Dnes již existuje mnoho metod, jak pěstovat. Do světa se dostávají tzv. hydroponické a aeroponické pěstovací systémy. Někomu to možná zní jako z jiného vesmírů, nicméně opak je pravdou a velmi vám to usnadní práci a instalaci zvládne i začínající pěstitel.

Klasický květináč

Jistě každý z vás někdy pěstoval nějakou rostlinu v květináči. Je důležité vybrat správnou velikost květináče. Ten vybíráte podle velikosti rostlinky, kterou samozřejmě postupem času můžete přesadit. K pěstování se používá substrát/zemina. Výhodou tohoto pěstování je možnost čistě organického pěstování a jeho jednoduchost. 

Největší nevýhodou tohoto pěstování je v tom, že je třeba květiny ručně zalévat. Tím dochází k neefektivnímu využití hnojva nebo vody. Navíc je to také časově náročnější. Můžete si samozřejmě práci zjednodušit automatickou závlahou.

Hydroponie 

Nejdříve si vysvětlíme co hydroponie vlastně znamená. V této formě pěstování živný roztok dodává živiny přímo rostlinám. Od klasického pěstování se to liší tím, že v tom klasickém se díky rozkladu organické hmoty uvolňují minerální ionty, které získávají z vody.

Hydroponie můžete využívat i s oblíbenými tradičními květináči a to tak, že je naplníte třeba minerální vlnou a poté zaléváte tak, jak jste zvyklí u normálního substrátu.

  • Odtok do odpadu - Tento systém je založen na tom, že dodáváte rostlinám vyšší množství živin. V praxi to funguje tak, že pod každou nádobou je umístěna další nádoba, do které se sbírá přebytečný živný roztok a tak zabráníte škodlivému hromadění solí.
  • NFT (technika filmu živin) - Základem tohoto systému je pomalý pohyb živného roztoku kolem kořínků. Kořínky si tak berou tolik vody a živin, kolik sami potřebují. K tomu stačí pouze mělká podložka, ve které jsou rostliny zavěšeny.
  • Drip závlaha (Odkapávací systém) - Je to nejideálnější systém pro použití v boxech a to především díky své udržitelnosti. Díky zálivce jsou živiny a vláha dodávány v kapkách podle vámi nastavených intervalů. Výhodou je, že prokapáváním dochází k okysličování kořenů. Používají se pro to nádoby (kbelíky nebo hrnce), které jsou naplněny potřebnou zálivkou a díky časovači, čerpadlu a kompenzátoru tlaku dochází k uvolnění přes odkapávače

Aeroponie

Aeroponie je velice podobná hydroponii. Ale nějaký rozdíl v nich přece jen je. V aeroponii kořeny volně visí v nějakém zatemněném prostoru. Živný roztok je dodáván pomocí trysek. Aeroponie je náročnější, ale o to efektivnější. Právě zásluhou maximálního přístupu vzduchu a živin přímo ke kořenům je růst podstatně rychlejší. 

Jak si vybrat vhodný grow box?

Jestliže jste se rozhodli pro indoor pěstování a nejste zrovna kutil, je hotový grow box něco pro vás. Pokusíme se vám poradit co vše zohlednit při výběru toho ideálního.

  • Velikost - Tady není moc v čem radit. Měli byste samo vědět, kolik místa pro grow box zvládnete vyčlenit. Jeho velikost se bude odvíjet jen od vašich prostorových možností. Dále také ale zvažet to, jaké rostliny v něm plánujete pěstovat a jakých velikostí se dorůstají.
  • Tvar a konstrukce - V nabídkách najdete klasické čtvercové i obdélníkové půdorysy. Pokud víte, že máte v plánu umístit více světel, je lepší zvolit ten obdélníkový. Jeho celkový tvar se podobá kvádru. Ale jestliže vám více vyhovuje tvar se šikmou střechou (ideální do podkroví) připomínající stan nebo s trojúhelníkovou podstavou (perfektní do rohu místnosti), to už záleží na vás.
  • Materiál - Jako všude se materiál liší svou kvalitou a funkčností. Jak již bylo zmíněno. Zde je lepší zvolit matnou bílou, která mnohem lépe odráží světlo, než třeba stříbrný mylar, který se dá také použít. Můžeme zde uplatnit přímou úměru, s kvalitou roste i cena. To platí i pro konstrukci, spoje nebo zipy.
  • Výbava a příslušenství - Je dobré, abyste měli rozmyšlenou celou konstrukci. Výrobky se liší v úrovni servisních otvorů, průchodek a nebo větracích mřížek. Vyhnete se tak tomu, že budete muset svépomocí vyřezávat nějaký otvor pro kabely atd. Samozřejmě různé příslušenství jako jsou rohové poličky nebo sítě pro oporu rostlin můžete kdykoliv dokoupit.

Co se v grow boxu dá pěstovat?

V těchto boxech se dá pěstovat opravdu vše, na co si vzpomenete, výjimkou jsou samozřejmě vzrostlé stromy, které se vám dovnitř nevejdou. Proto se můžete řídit pravidlem: “co se vejde dovnitř, vypěstuju”.

Nejenže určitě oceníte nastavitelné faktory jako je světlo, teplota nebo vlhkost vzduchu, ale pěstování bude doslova bio. Můžete zde pěstovat například zeleninu a to během celého roku, vyhnete se tak kupování zeleniny postříkané pesticidy a jinými chemikáliemi. 

Navíc díky boxu už nebude překážkou mít doma nějakou tropickou rostlinu, která je náročná na pěstování, právě kvůli potřebným podmínkám.