Výprodej je tu! Nejnižší ceny výbojek, stanů, ventilátorů, hnojiv a dalších produktů. Nabídka ZDE

Dvousložková hnojiva, proč?

Častá otázka začátečních pěstitelů se točí kolem existence dvousložkových hnojiv. "Proč nemůžou výrobci nabízet jen jednu lahev pro všechno, ale musí to být oddělené?". Dnes si tuto otázku zodpovíme.

Často se u různých výrobců setkáváme dvousložkových hnojiv. Kvalitní dvousložková výživa představují skutečně výživnou dvojici obsahující základní výživové prvky, minerály a další látky, které rostlinám pomáhají v rychlém a zdravém vývoji. Na výběr je ze tří verzí, a to pro zeminu, kokos či hydroponické pěstování.

TIP: Pro začínající pěstitele je nejlepší pořídit si nějaký z našich Starter Packů, neboli startovacích balíčků. Obsahují to nejnutnější, co potřebujete k úspěšnému pěstování od semínka až po úspěšnou sklizeň. To vše v jedné krabici! Můžeme Vám doporučit například Canna Terra Starter Kit, URBAN box od českého výrobce Jungle Indabox nebo set pro BIO pěstování Top Grow Box od Plagronu.

První důvod je velmi jednoduchý - některé látky by spolu v jedné lahvi zkrátka a dobře vytvořily nežádoucí reakce. Došlo by tedy k tomu, že by obsah méně zastoupených, avšak pro rostlinu stále velmi potřebných látek, byl pohlcen látkami dominujícími. 

Je tedy nutné tyto dominantní prvky a mikroorganismy od sebe správně oddělit tak, aby mohla hnojiva poskytnout rostlinám všechny živiny, které jsou v nich obsažené.

Není to tak jen se základními hnojivy. Setkáváme se s tím například i u enzymů, květových či růstových boosterů a dalších. Důvod zůstává stejný. Ve zkratce tedy:

  • Často se nedávkují stejně.
  • Často je nelze smíchat se základním hnojivem z výše uvedených důvodu.
  • Cena základních hnojiv by násobně stoupla.

Doporučujeme tedy dodržovat doporučené dávkování a výběr hnojiv, který výrobce doporučuje.