Abiotické stresy rostlin

Víte, že i rostliny mohou být ve stresu? Jak se do něj mohou dostat a na co si dávat pozor, aby se tak nestalo? V dnešním článku na všechny nejdůležitější otázky odpovíme.

Rostliny, stejně jako lidé, mají určité genetické předpoklady a obranyschopnost. V moderním pěstitelství existuje mnoho způsobů, jak posílit přirozenou obranyschopnost rostlin a jak zvýšit úrodu. 

Pokud je rostlina vystavena opakovanému či dlouhodobému stresu, nastává negativní stresová reakce. Málokdy se poštěstí, že rostlina toto období přežije bez nějaké úhony. Většinou totiž dojde k jejímu poškození, v těch nejhorších případech může také zemřít.

Narozdíl od lidí se rostliny nemohou zvednout, odejít a dát si třeba dovolenou. Je tedy pěstitelovým úkolem rostlinám poskytnout ty nejideálnější podmínky k tomu, aby se rostlinám vedlo dobře a nebyly pod zmíněným stresem. Často se setkáváme s několika stresy najednou, například rostlina usychá z důvodu nedostatku vody, ale také z důvodu vysokého ozáření. Je však také dávat pozor na to, že důvodem stresu může být jak nedostatek, tak i nadbytek, a to čehokoliv.

Abiotické stresy, které mohou na rostliny působit, si můžeme rozdělit na dvě skupiny - fyzikální a chemické. Začneme těmi fyzikálními.

Mezi nejčastější fyzikální stresové faktory patří:

  • extrémně vysoké či nízké teploty
  • sucho či přelití
  • mechanické poškození

V případě, že pěstujete v outdoor podmínkách, je nutné dávat pozor na klimatické podmínky, a to zejména v létě. Naopak v pěstebním boxu můžete pohodlně regulovat většinu důležitých faktorů. Před hraničními teplotami je nutné chránit jak nadzemní části rostlin, tak i kořeny. Pokud pěstujete v hydroponii, doporučujeme držet pokojovou teplotu - k tomu můžete využít zejména chlazení do nádrží. Dále je nutné sledovat a kontrolovat vlhkost vzduchu

  • Pro růstovou fázi rostliny vyžadují, aby se teplota za světla pohybovala mezi 21 a 28 stupni, zatímco v noci mezi 18 a 21 stupni. Vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 a 70 procenty. 
  • Pro květovou fázi a tvorbu květů se doporučují denní teploty v intervalu 21-26 stupňů a noční mezi 18 a 23 stupni. Vlhkost vzduchu ideálně 35-50%. 
  • Sazeničky vyžadují ideální vlhkost do 80%.

Přejděme dále k chemickým faktorům, jedná se o následující:

  • Nadbytek světla, které má za následek destrukci chlorofylu. 
  • Znečištěné ovzduší. Nejčastěji se jedná o ozon, oxid siřičitý, amoniak či oxid dusíku.
  • Podvýživa rostlin a substrátu. Je nutné kořenům rostlin dodat všechny potřebné látky, aby rostlinkám nic nechybělo. Je třeba, aby byl substrát také ideálně vzdušný, k čemuž můžete využít například perlit.