Výprodej je tu! Nejnižší ceny výbojek, stanů, ventilátorů, hnojiv a dalších produktů. Nabídka ZDE

Bioponie

Zajímá Vás, co je to bioponie? Tak se pohodlně posaďte, vše potřebné se dozvíte v dnešním článku.

Bioponie = organická hydroponie. Jedná se o šikovný a ekologicky šetrný způsob pěstování, díky kterému budou Vaše rostliny opravdu skvěle růst.

Pro začátek se podíváme trošku do historie. Bioponii představil v roce 2004 známý William Texier, spoluzakladatel legendární značky General Hydroponics, známé také jako Terra Aquatica. O Williamu Texierovi můžete také slyšet ve spojitosti s některými knihami, které byly o hydroponii vydány. Například v knize Hydroponie pro každého se dovíte vše o hydroponii od A do Z. Ale zpátky k samotné bioponii..

Jaké jsou hlavní výhody této pěstební metody?

  • Opravdu výrazná úspora vody a živin.
  • Jedná se o udržitelné organické zemědělství.
  • Skvělé výnosy.

Pro začátek si řekněme, na jaké věci si dávat v bioponii pozor, jsou to zejména:

  • Stejně jako v hydroponii, klíčové jsou hodnoty EC a pH. Doporučujeme jejich časté měření. Pokud se Vám stane, že hodnota pH se dostane mimo požadované hodnoty (max. 7,5), srážejte hodnotu na 6,0 pH a sice postupně, po dobu několika dní. Není dobré měnit pH příliš rychle. 
  • Dalším důležitým faktorem je filtrace. Je důležité zachytit zejména ty větší elementy, které by mohly naše pěstování ohrozit, například poškodit kořenový systém rostliny. Můžeme Vám doporučit ideálně filtrační jednotku s reverzní osmozou. 
  • Do třetice se jedná spíše o samozřejmost - je nutné rostlinám poskytnout ideální prostředí. Hlídání teploty (ideálně pokojová) a optimální proudění vzduchu je alfou a omegou.

Největší výhodou bioponického pěstování je omezení nadbytečného vegetativního růstu. V praxi to znamená to, že rostlina tvoří jen to, co potřebuje. Energii tedy využívá hlavně na tvorbu květů a následně plodů. S tím souvisí fakt, že nepotřebuje takové množství vody a živného roztoku. 

Bioponie funguje na principu tzv. tekuté země. Ideální zdroj živin zde představuje produkt GH Thrive, a to ve verzi Grow a Bloom. Účinnost těchto hnojiv ještě doplňuje GH Trikologic, který obsahuje mimo jiné také houbu trichodermu, která se stará o správný mikrobiální život. Chrání tak před tvořením plísní a dalších škodlivých bakterií. Dále potřebujete dodat jen ideální pěstební médium, doporučujeme buď keramzit či kvalitní kokosový substrát