Nedostatek dusíku

Minulý týden jsme si shrnuli nedostatky různých prvků při pěstování - odkaz na článek zde. V dnešním článku se podíváme zejména na nedostatek dusíku (N). Jelikož se jedná o základní prvek, bez kterého Vaše rostliny neporostou, je tedy toto téma velmi důležité a jistě si zaslouží vlastní článek.

Nedostatek dusíku se projevuje pomalým růstem rostlin a jejich následným žloutnutím, a to až k bledě žluté barvě. Tento jev však může být následkem i jiných negativních vlivů, jako je například stojatá voda.

Jak tedy poznáme, že se opravdu jedná o nedostatek dusíku?

  • Pozorujeme fialový či načervenalý stonek.
  • Listy se začínají zbarvovat do žluta, a to směrem od vrchu dolů.
  • Zastavuje se růst a opadávají zasažené listy.

Při nedostatku se z listů vytrácí chlorofyl, který je základním kamenem pro proces fotosyntézy. Nejprve se tak děje v nejstarších listech na spodní části rostliny, rostlina z těchto listů transportuje dusík do mladých listů a míst, kde je potřebný k růstu rostliny. Nakonec růst zastavuje a listy opadávají. 

Příčin nedostatku může být několik:

  • Přílišné množství chloridu v půdě.
  • Půda či substrát neobsahuje dostatek dusíku.
  • Příliš vysoká hodnota pH kolem kořenů.
  • Nadbytek manganu, zinku či draslíku v půdě či substrátu.
  • Příliš nízká teplota půdy.

Jak ale předejít nedostatku dusíku? 

Během stresu je rostlina znatelně náchylnější k různým onemocněním a nedostatkům. Během něj je třeba ji více sledovat. Je nutné používat správná hnojiva. Ty lepší hnojiva obsahují více než dostatek dusíku, a tudíž jsou schopná zajistit správnou výživu rostliny po celou dobu jejího růstu. Použitím základních hnojiv, které obsahují prvky NPK snížíte pravděpodobnost výskytu nedostatku dusíku. O základních hnojivech a NPK si můžete přečíst zde.

Mějte také na paměti, že nedostatek může nastat také kvůli abiotickým faktorům, jako jsou například teplota, kyselost půdy, vlhkost, vítr či intenzita světla

Alfou a omegou je tedy dodávání dusíku rostlině pomocí kvalitních hnojiv a dopřání ideálních podmínek pro její zdravý život.

Tento článek pro Vás napsal Milan.