Jak se vyznat v substrátech a médiích?

Jedním z naprosto nejzákladnějších předpokladů pro zdravý růst rostlin je bezesporu kvalitní substrát. Dnes si povíme o výběru toho správného substrátu právě pro Vaše potřeby.

Je tedy třeba předem vědět, jakou rostlinu a kde ji budete pěstovat

Pokud plánujete pěstovat v indoor podmínkách (pěstební box, na parapetu), budete nejspíše pěstovat v různých truhlících, květnících, či
textilních květináčích. V tom případě budete používat buď zeminu, nebo kokos. Velmi oblíbené jsou také lisované kokosové kostky
které se velmi jednoduše přenášejí a používají. Po zalití vodou okamžitě vytvoří velmi kvalitní kokosový substrát. Výhodou kokosového substrátu je fakt, že dokáže skvěle pojmout vodu při zachování výborné vzdušnosti.

Pro začátečníky však doporučujeme použití klasické zeminy, jelikož pro pěstování s kokosem je lepší mít nějaké množství zkušeností. 
Velikou výhodou půdních mixů je to, že je možné ji zakoupit také předhnojenou na pár týdnů dopředu. Jsou dostupné mírně předhnojené substráty, Lightmixy, středně a silně předhnojené, jako například All Mix, Royal Mix.

TIP: Pokud budete při pěstování používat také hnojiva, doporučujeme Vám použít stejnou značku jako substrátu, docílíte tak mnohem vyšších výsledků.

Povězme si také něco o inertních médiích. Jsou to taková média, která neobsahují naprosto žádné živiny.
Je to například keramzit, neboli hydroton, který se hojně používá v kombinaci se samozavlažovacími květináči.
Perlit
je médium používající se k vylepšení půdních vlastností, zejména k provzdušnění substrátu - a to kokosu i zeminy. 
Dalším inertním médiem je rockwool, čedičová vlna. Ten poskytuje rostlinám naprosto dokonalý poměr mezi vzduchem a vodou. Naprosto organické řešení pro pěstování představuje například nabídka značek AgraWool, či Grodan

Inertní média jsou nedílnou součástí hydroponického pěstování, v hydroponii je za použití inertních médií potřeba často kontrolovat a měřit EC a pH hodnoty, aby nedošlo ke spálení rostlinek.

Pokud chcete pěstovat na zahrádce v outdoor podmínkách, doporučujeme vybrání velmi kvalitního substrátu, jelikož kultivujete pěstební prostor.

Pro výsev semínek, či řízků můžeme doporučit například Seed Mix od CANNY, substrát přesně určený pro náročné potřeby mladých rostlinek.

Nejoblíbenější značky substrátů, které si zákazníci nejvíce chválí jsou například CANNA, BioBizz, Plagron, či BioNova