Výprodej je tu! Nejnižší ceny výbojek, stanů, ventilátorů, hnojiv a dalších produktů. Nabídka ZDE

Vybíráme vhodný ventilátor do growboxu

 

Správná teplota v pěstebním boxu (growboxu) je jeden z klíčových faktorů rozhodující o velikosti Vaší sklizně. V následujícím článku si vysvětlíme rozdíly mezi ventilátory a přidáme tipy, které se Vám budou hodit. Při výběru odtahového ventilátoru se řiďte výkonem vašeho světla. Obecně zde platí pravidlo, že na 1 Watt výkonu světla je zapotřebí minimálně 0,5 m3 za hodinu.  

Jaké jsou optimální teploty v pěstebním boxu?

Fáze růstu: teplota za světla: 21-28 C°, teplota v noci: 18-23 C°, vlhkost: 50-70 %

Fáze květu a tvorby plodů: teplota za světla: 21-26 C°, teplota v noci: 18-23 C°, vlhkost: 35 -50 %

 

 

 

 Nyní je čas si rozdělit ventilátory do následujících kategorií.

 

Ventilátory pro přítah a odtah vzduchu. Ventilátor z jedné strany zajištuje přístup čerstvého vzduchu do Vašeho growboxu či pěstební místnosti a z druhé strany odvádí ohřátý a "vydýchaný vzduch" ven z pěstební místnosti či growboxu. Rozdělíme je na klasické ventilátory s AC motorem (běžné levné ventilátory) či ventilátory s EC motorem (vyšší spolehlivost a kvalita, nižší hluk a spotřeba energie).

 TIP! Doporučujeme zakoupit ventilátor s automatickou regulací teploty. Néjen, že díky teplotní sondě zajistíte ideální teplotu pro Vaše rostliny, ale snížíte také značně spotřebu a prodloužíte životnost ventilátoru.

Ventilátor může být jedno rychlostí, s více rychlostmi a manuální regulací výkonu či plně automatické s teplotním čidlem. Pokud ventilátor nemá integrované teplotní čidlo, doporučujeme zakoupit externí regulátor výkonu například od značky GSE.

 

 

 

Cirkulační ventilátory pro přísun vzduchu v pěstebním boxu či místnosti přímo k rostlinám či předcházení tzv. "hot spotů" vytvářejícíh vyšší teploty u topů rostliny (zpomalení růstu rostliny, spálení rostliny).

 

 

 

 

 

K ventilátoru je vhodné rovněž zakoupit pachový filtr. Obecně platí, že pachový filtr by měl mít kapacitu větší, než je maximální průtok ventilátoru. Tím zajistíte, že bude pachový filtr stíhat efektivně odstraňovat nežádoucí pach. Doporučujeme ověřené značky jako Prima Klima, Fertraso, RAM, či Can-Fan