Výprodej je tu! Nejnižší ceny výbojek, stanů, ventilátorů, hnojiv a dalších produktů. Nabídka ZDE

Vybíráme správný ventilátor: axiální vs radiální

 

Mnoho pěstitelů se snaží ušetřit na vstupních nákladech a podceňuje výběr kvalitního ventilátoru
do své pěstební místností.

Při vybírání ventilátoru porovnáváme mnoho hodnot, výkon m3 je však jen jednou z nich. Bohužel to není tak jednoduché, je nutné zvážit také další vlastnosti pořizovaného zařízení, pokud chceme optimální výkon i dlouhou životnost.
V tomto článku si porovnáme axiální a radiální ventilátory.

Co se týče ventilátorů axiálních, zastoupené jsou zejména řadami TT a TD.

Ventilátory radiální se dále dělí na ventilátory s dopředu zahnutými lopatkami,
zpět zahnutými lopatkami a radiálně zakončenými lopatkami.

 

Axiální ventilátory jsou velmi oblíbené díky své cenové dostupnosti. Pokud nemáte zakroucené vedení potrubí a delší než dva metry, nepoužíváte tlumiče hluku či filtry, jsou TT ventilátory skvělou volbou pro úspěšné větrání prostoru po několik pěstebních kol.

O něco dražší axiální ventilátory řady TD jsou navíc vybaveny lepšími ložisky, garantujícími lepší ochranu proti zanesení ventilátoru a nabízející mnohem delší životnost. 

Hlavní nevýhodou těchto ventilátorů je fakt, že jediným záhybem v potrubí snížíte výkon až o 25%, pokud použijete
tlumič či filtr, snížíte výkon o dalších 25%. Při přidávání dalších "překážek" se může dokonce ventilátor zcela zastavit.

 

Pro potřeby náročnějších pěstitelů jsou zde ventilátory radiální, vytvořené pro použití v delších potrubích s "překážkami" a záhyby.
Každá překážka snižuje výkon ventilátoru o pouhé jednotky %. Nemusíte se tedy při používání různých tlumičů či filtrů bát snížení funkčnosti ani životnosti. Velkou výhodou také je,  že v porovnání s ventilátory axiálními jim nedělá problém kontakt s úlomkem aktivního uhlí.

Vřele Vám můžeme doporučit ventilátory značky Torin, které se díky svému kvalitnímu provedení těší vysoké oblibě nejen u profesionálních pěstitelů.