Výprodej je tu! Nejnižší ceny výbojek, stanů, ventilátorů, hnojiv a dalších produktů. Nabídka ZDE

Zaštipování rostlin

Rostliny a květiny zaštipujeme ze dvou hlavních důvodů. Jednak docílíte mnohem krásnější úrody, jelikož rostlinám dodáte požadovaný tvar, ale také je podpoříte ve zdravém rozvoji

Vysoké množství začínajících pěstitelů se zaštipování vyhýbá, jelikož se často může zdát, že se jedná o složitou akci, která není ani tak nutná. Opak je pravdou, jedná se o velmi jednoduchý způsob, kterým lze dopomoci ke znatelně lepší úrodě, ale také k lepšímu celkovému rozvoji.

Do začátku doporučujeme pořízení kvalitních nůžek, případně také rukavic. 

Je to jednoduché: s každým zaštípnutým výhonkem zvyšujete počet větviček, zároveň však také snižujete výšku rostliny. Pokud řez provedete správně, vzniknou místo jedné větvičky větvičky dvě. Pokud je opět správně zaštípnete, proces se opakuje a vy máte větvičky čtyři. Není to tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Jistě také přiznáte, že se jedná o velmi zajímavý proces. Podívejme se tedy, jak na to.

Vše se odvíjí od typu rostliny, kterou zastřihujeme. Použít můžete již zmíněné nůžky, u větších rostlin doporučujeme skalpel. Naprosto zásadní je místo a provedení řezu - výhonky větviček odštipujeme vždy těsně nad spojem dvou větviček naproti sobě. Odštipujeme pouze část špičky. Kromě řízení růstu stávající rostliny můžeme také zasadit rostlinu novou. Stačí odštípnutý vrcholek namočit do vody, ten se snadno zakoření - zvlášť za použití nějakého z našich kořenových boosterů. Pokud stříháte s tím, že budete chtít rostlinu následně takto zasadit, proveďte šikmý řez. 

Další otázkou je, kdy je nejlepší rostlinu odstřihnout. Pokud máte v plánu to udělat jen jednou, doporučujeme dobu těsně před květem. Pokud vícekrát, je nejlepší začít v průběhu vegetativní fáze

Jakmile to zkusíte, jistě zjistíte, že to není tak těžké. Budete také překvapeni tím, jaké možnosti se Vám následně naskytnou a jak dokážete svou úrodu zlepšit.

 

Tento článek pro Vás připravil Milan.